Thursday, April 29, 2010

Ujian kehidupan 3

Alhamdulillah, oral xm ana sudahpun berakhir tadi. Entah kenapa perasaan utk xm yg pertama, pertengahan dan pengakhiran punya rasa yg berbeza2. Arini oral xm start seawal 9.30 pagi. InsyaAllah, apa pun resultnya esok ana menharapkan semuanya baik buta diri ini. Perjuangan 6 tahun di kampus hijau ni banyak mengajar erti kematangan pada diri. Air mata dan ketawa ria selalul silih berganti. Itulah adat kehidupankan...

Alhamdullilah, ana mulakan hari ni sebaiknya dengan berkhalwat bersama Sang Pencipta. Syukur, minggu ni mudah pula ana tersedar. Apa yang mengejutkan ana dari tidur kebiasaannya alarm clock dan gigitan nyamuk. Ana memang mudah alert bila nyamuk dah mula membuat penggalian pada epidermis ni sebelum dia berjaya mencari blood vessel ana. Ana xkan bagi peluang. Dari jauh ana dah hayun tangan ni. Ishh, kadang2 terlepas. Tak pelah, nasib kaulah cik muk. Kalo tak dah jadi bahan makan si Umairah dah (nama ikan laga ana. Hadiah birthday tahun ni dr akhwat tersayang.)

Bercerita mengenai bab ujian ni, ujian takkan pernah berakhir even ujian oral xm ana baru je lepas. Ana selalu berfikir kalaulah Allah tidak memberi ujian langsung pada hamba2Nya pasti kita akan terus hanyut dlm kemanisan dunia yg sementara ini. Seperti mana yg pernah ana kongsikan bersama pembaca sebelum ini, banyak ayat2 tentang ujian yg mn utk menentukn tahap iman seseorg ketika menghadapi sesuatu ujian itu. Apa tujuannya? Kita dapay menilai diri kita di tahap mn dan akan berusaha memperbaiki supaya kita akan terus berada di tahap iman yg paling atas. Senang cerita, xsemua org akan bahagia bila mendapat keputusan yg gagal setiap kali xm kn?lepas tu terpaksa repeat pulak. Pasti sedaya boleh kita akan usaha yg terbaik supaya kegagalan itu tak terus berulang atas asbab gagalnya kita mengubah diri ke arah itu.

Hee..ana rasa cukup setakat ni. Ana rushing nak kemas bilik pulak lepas ni. Asif, xdapat nak kongsikan pengisian ustaz hasrizal arini. tapi jgn risau, insyaAllah ana akan tetap kongsikan bersama antunna. Teruskan membca blog ana. Komen dan kritikan amat2 dialukan.

Akhirul kalam, mari jadikan Arini Lebih Baik dari Semalam, dan Esok Lebih Baik dari Hari ini!. Wassalam. 

No comments:

Post a Comment