Wednesday, May 19, 2010

Adakah rahmat @ ujian?

salam'alaik, 

Asif jiddan kepada pembaca setia ana. Dah lama ana tak up date sejak last exam ana. Bukan apa perlukan mood yg tenang utk cerita perkembangan semasa baik diri mahupan hidup di sekitar ana. utk pengetahuan ana perlu reseat exam ana pada 24-25hb ni. exam ni sangatlah penting utk menentukan masa depan ana. Walakin, tidaklah yg lebih utama dari ujian Allah bg hambaNya utk mendapat kelayakan ahli syurga @ neraka..erm, bagi ana exam ni penting utk tentukan samada ana blh grad pd tahun ni juga. Ana ada misi target yg lebih besar lagi selepas ini. ana xkan sia2kan pengalaman sepanjang mcari ilmu Allah di kampus hijau ni.

Bercerita sepanjang 3 minggu masa yg diberi utk buat persiapan yg lebih mantap lagi, ana melalui satu pengalaman di mana ana mula mengenal pasti siapa diri ana yg sedang menaip ini. Beberapa org lecturer ana luahkan rasa terkilan ana apabila result keluar. Ramai yg menghulurkan tangan utk membantu. Apa yg sangat terkesan bg ana apabila ana bertemu dgn seorg prof yg sudahpun naik haji ni. Kepadanya ana tanyakan bgmn utk ana improve utk exam kali ni. Bila dia tanya "u ni ada inferior complex ya? Ana agak terkejut dan mula berfikir. "Erm prof, nampak sangat ke saya ni macam tu? Prof menjawab, "saya ni dah jumpa ramai student. saya dapat rasa ada aura negative pd u ni" 

Ya benar, ana pernah ada rasa yg begitu dan mungkin skrg masih membelengu diri. Sejak dari peristiwa tu ana muhasabah diri.Iyalah, rasa tu sudah sebati dalam diri ni. Perlu usaha secara berperingat utk ana kikis ia sikit demi sikit.Nasihat seorg akhwat, langkah pertama adalah dengan husnu zhan dan jg hubungan baik Allah..Hablun minallah wa hablun minannas. Bila kita menjaga hub baik dengan Allah, maka dengan manusia pasti dilancarkan. insyaAllah, akan ana usahakan. Ana juga banyak merujuk bahan bacaan berkaiatan dengan hal ini. Ana akui pasti ramai org di luar sana juga mempunyai @ pernah mempunyai masalah yg sama. Masukan kalian amat ana harapkan.

Wassalam

p/s: ana akan attachkan topik mengenai inferiority complex utk edisi seterusnya.

No comments:

Post a Comment