Tuesday, November 24, 2009

Final Year Project

salam'alaik sahibah sekalian.lama rasanya ana tak menaip tinta dlm blog ni.asif,bukan tak berkesempatan.cuma krn tak punya mood n idea.tp itu bukan alasan kn...
perkembangan terkini sedang berusaha membuat final year projek. Alhamdulillah,almost 6 years spend time in this faculty ana akhirnya sampai juga ke pengakhiran. Takut sebenarnya nak kata dah final year.apa2 pun blh jadikan?bak kata seorg lecturer ana.."it is normal for medical student to spend more than it is to finish the study. you can spend 10 years if u still can't catch up and finish your study"..Nauzhubillah,ana pinta doa dr semua supaya ana dapat grad dgn keputusan yg terbaik buat ana tahun depan. doakan ana ya.bukan nak kata tak sanggup lagi berada di bumi hijau ini tp banyak lagi perancangan hidup yg perlu diteruskan kn?

Ingin ana kongsikan bersama akhwatfillah FYP ana. project ana berkaitan dgn bird sexing guna PCR. secara roughnya ana mencari DNA dr cell pipi burung utk tentukan jantina burung tu.ngerti?ana seronok bila akhwat2 turut sama dapat merasa seronoknya jd vet ni..suka duka as vet student hanya ana yg tau.

syukur dan betapa bertuahnya ana apabila ada beberapa akhwat yg berkesempatan datang ke fakulti. ana akn luangan masa yg ada utk bawa melawat sekitar fakulti. even tak menarik pun sanagt bangunannya tp suka ana tunjukkan di situlah tempat ana bergelumang bersama cik Bing dan cik Bu di large animal ward, kasih mula berputik pada Monwen the diarrhea dog dan Putih the hit by car cat di Small Animal Ward..even byk Dr2 yg comment pasal kemampuan ana,ana still bangga dgn diri ini. seronok bila melihat doggy jagaan kita yg semakin sihat dan sedih bila melihat penderitaan kitty berhari2 tpaksa gunakan bantuan oksigen dan akhirnya tak dapat diselamatkan  sbb hernia.sume organ dalam abdomen masuk dlm ruang toraks.itu sbb dia susah nak nafas..

asam garam yg baru sedikit ini mudah2an dapat dibawa bekal ke alam pekerjaan nnt. ana prefer hands on. apa yg ana belajar secara prktikl tu lebih mudah mgingat kot.tp itu bukan alsan utk kt terus fail dlm kuliahkan?tanpa theory2 tu cmn kita nak apply masa rktikal.betul tak?ana akui akhwat2 lain juga ada susah senangnya sendiri dlm course masing2..Allah memberi mengikut kemampuan masing2kan?(2:286)..yg membezakan hanyalah the way we face stp kali ujian datang bertandang.

Ana pernah mendengar,kalau ana tak silap kata2 umar..hati baginda akn gersang bila sehari tak di uji..ana pernah berdoa sbgmn doanya umar pada Allah..Ya Allah,berlah aku ujian supaya dgnnya aku lebih dekat dgnMU..nah,bila Allah memberi ujian tanda kasihNya mulalah rasa tersungkur dek tak mampu mhadapinya..sejak dr itu ana modified sikit doa ana kepada..Ya Allah,moga kami sabar dan mampu mhadapi setiap ujian yg Kau berikan pd hambaMu ini..Alhamdullih,kesan dr doa tu sgt power. setiap kali ujian dtg kita akan analyse setiap saat.apa sebenarnya yg Allah nk kita belajar?sikit demi sikit perasaan Redha akn terwujud dan sabar akan makin membunga..Syukur tak henti2 bila setiap kali pengakhiran ujian Allah itu kita mdapat lebih dari apa yg kita mahukan. subhanallah.mencurah2 cintaNya Dia pada ana.sebetulnya,cinta Allah ini tak pernah putus pun pd hamba2nya. hanya cuma hati kita yg terkadang tak merasakan cinta tu.betul tak ukht?

Oklah,ana undur diri dulu.ada amanah yg perlu di aula'kan. nak jumpa supervisor ana kejap lagi. Alhamdullih, allah permudahkan juga pada ana kerana dapat supervisor yg sangat baik hati dan tak putus bantu ana siapkan projek ni.itupun salah satu cinta Dia kan? erm,ada kesempatan ana ceritakan perihal supervisor ana dan akhwat2 habibati ana yg tak terus2an bg support pada ana epecially kak Ain..ana juga nak ceritakan tentang salah satu rukun iman yg perlu kita percayai..ya asif,kita sambung nanti aja ya.

salam cinta ana buat semua. Ana uhibbuki fillah.

No comments:

Post a Comment