Thursday, September 17, 2009

Kasihku pada makhluk ciptaan-Nya


alhamdulillah..sedar tak sedar ana dah nak masuk 5 hari ana kena jaga small animal ward.sedar tak sedar juga ramadhan semakin meninggalkan kita..sedih rasanya tak dapat betul2 merasai barakah ramadhan.minggu ni agak kelam kabut sket.duty ana setiap ari di ward..start masuk seawal 7a.m.kul 8-5pm kelas seperti biasa.7pm sambg duty di ward.biasanya dalam kul 10pm baru habis.
  keje di ward ni ada seronok dan sedihnya.ana ada 4 kes kena handle, 3 kucing,1 anjing.sumenya dgn penyakit yg tersendiri.ana ditempatkan di bahagian isolation.mostly patient2 ana ni critical and highly suspect with infectious disease.sebagai amanah,aa jlnkan keje2 di ward dgn penuh kasih sayang.pagi2 bercakap dgn dorg.sume dgn perangai tersendiri.ada yg garang,susah nak makan ubat.hadiah dia dr ana masa awal pertemuan kami,ana dapat cakaran manja dr dia.nama dia Mary.garang tapi comel..actually dia ada masalah nerve,agak xnampak.itu yg perangai 'pelik' semacam.ramai yg panggil Mary kucing 'gila'..xpatutkan?apa2 un ana dah mula sayang dia.makan pun dah selera skrg.hope daat buat sesuatu la dgn nerve dia tu..patient ana yg paling ana 'sayang',si Morwen..8month old dog.esok ana akn present case pasal dia..for sure banyak soalan yg akn membantai diri..aduhh,..ana perlu prepare.ni pun masuk blog jap utk luahkan apa yg ana rasa spj hampir seminggu mejaga dia..doggy ni ada problem bloody diarrhea,muntah2 n xselera mkn tiba2..alhamdulillha,prob diarrhea n muntah2 dah semakin improve.cuma selera je takde lagi.so,ana dgn penuh kasihnya setiap hari perlu menyup si mowen ni..at first,agak kekok dan takut kena gigit..cara nak suap doggy makan,kita pegang atas mulut dia.angkat ke atas,lower jaw turunkan ke bawah.makanan tu kita wat bulat2.suap makanan tu sampai ke hujung tekak dia..interestingkan..kalo xsakit jgn harap ana nak suap dia.adik ana pun ana xsuap cmni tau..
    Apa2 pun sejak menjaga si morwen ni ana amik masa muhasabah diri.berfikir apa yg berlaku.byk perkara yg terkadang kita tak suka tapi ada baiknya pada kita.sebagaimn yg dinyatakan dalam ayat Allah yg biasa kita dgr.ayat dan surah apa mintak antna cari.ana dah terloss memory jap..maklumlah byk nak kena fikir.diri sendiri pun tak sempat jaga..bila bercerita pada akhwat2 tersayang tentang cerita ana di ward,pelbagai reaksi muka ana nampak..hehe,akhwatku.iyelah dapat sorang yg budak vet.ader je cerita piggy and doggy yg ana bawakan pada mereka setiap kali balik ward dan ladang..biasalah,ada yg boleh terima,suka nak amik tau..ader juga yg geli geleman bila dengar ana sambut piggy masa dia diberanakkan.
      pengalaman yg tak dapat dilupakan.ye lah,sedar tak sedar lagi rupanya ana dah 6 tahun dgn vet ni.pengalaman dan ilmu ada.cuma dah2 final ni takut pulak rasa nak grade..masa utk meng'aply ilmu2 dan pengalaman tu di luar sana..stakat ni ana boleh bg masukan sekadarnya shj bila ada yg bertanyakan pasal pyakit kucingnya,pengurusan yg sepatutnya utk ladang kambingnya..ana asif pada ladand An-nur trading.skrg ni masih tak berani lagi nak bg masukkan.tambah pula tak berkesempatan nak ke perak sana..doakan la sau hari nanti dapat ke sana dan tlh ekonomi dakwah kita..huhu.asif..

No comments:

Post a Comment